Studiebesök

  Gegerfeldts stuga i Alphems Arboretum där gruppen gjorde ett intressant studiebesök under hösten.

Alphems Arboretum utanför Floby är en av Sveriges största trädsamlingar anlagd av en enskild man.
Denne man hette Frans Johan Gegerfeldt. Han var lantbrevbärare och anlade parken under de 50 första åren av 1900-talet tills han avled 1953. Idag kan man skåda och njuta av ca 200 olika sorters träd och buskar samt hans omfattande stenläggningar. Parken drivs idag av en ideell förening, Föreningen Alphems Arboretum.
Vårt besök i parken blev inramat av en vacker men kylig morgon i mitten av oktober. Guidningen gav oss mycket intressant information av de tankar som drev Frans till detta livsverk. Bl a arrangerade han flera, för honom, viktiga meditationsplatser. Utifrån pilotgruppens arbete blev därför vandringen genom parken en stark påminnelse om hur var och en av oss behöver hitta eller arrangera liknande platser/tillfällen i vår vardag för avkoppling. Ett exempel är Frans sovgrop, som du kan se på bilden. Att besöka Alphems Arboretum är avkoppling i sig, med eller utan guidning.



Rånnas Visningsträdgård
Hushållningssällskapets visningsträdgård på Rånna är väl värt ett besök. Där kan du strosa runt och kolla in planteringarna för att se hur du kan ha en trädgård som kräver minimalt med uppmärksamhet för att hålla sig vacker och har som syfte att påvisa ett nytt sätt att sköta en trädgård.
Trädgården anlades 1992 och drivs med hjälp av fonderade medel. Praktikanter från olika utbildningar kan få göra sin praktik här men har under tiden också använts i olika rehabiliterande projekt.

Det finns också promenadslingor i olika längder för dem som har lust och ork.

Ansvarig person är Anna Ingemarsson på tel 0511 248 86

Uddetorp
Träff med Bengt Weidow rektor på Uddetorpsskolan utanför Skara för att göra vårt projekt känt med Livs & yrkesplanering och grön rehab. Vi är varmt välkomna att komma på studiebesök till Uddetorp och få inspiration eller bara att mata lite kalvar. De har fyra inriktningar på sin vuxenutbildning:

Grundutbildning trädgård/parkarbetare 1 år
Djurskötare 20 veckor (krävs ingen erfarnehet) kursen ger stor möjlighet till arbete efter avslutad utbildning
Arbetsledare för kyrkogård /park 2 år
Landsbygdsföretagare 6 mån

Karin Ögge informatör och ansvarig för externa besök kontaktas för bokning.

Övriga möjligheter:
Sortimentsträdgård där alla växter är uppmärkta
Titta, klappa och ev mata kor, kalvar och får (hästar finns också på hästlinjen för ungdomar)
Travskolan i Axvall
Vandringsstig utgår från Myråsens station ca 5 km lång
 
Grevegården



Entusiasmerande sjuksköterska, Elisabeth Wahlgren som vidareutbildat sig till trädgårdsmästare träffade jag också i somras. Hon är involverad i ett grön rehab projekt med Primärvården där Samordningsförbundet är finansiär. Programmet pågår i 12 v och i vissa fall ges möjlighet till ytterligare 12v. Alnarpsmetoden används och påbörjas alltid med att en skattning görs över nuläget. Elisabeths roll är samtalspartner och trädgårdsexpert utifrån sina båda kompetenser. Samtalstekniken fick hon med sig från Hospice där hon jobbat i flera år.


Elisabeth berättade om sitt tänk med trädgårdars uppbyggnad utifrån det behov som människor har som ska vistas i trädgården. Exempel på det kan man se på Hospice i Lidköping som hon både ritat och byggt upp. Hon har dessutom ett växthus för stimulans på sin gård, Grevegården i Norra Härene. Till Grevegården är man välkommen på föreläsningar och kurser och man kan också boka in sig för möten i växthuset.


Varnhems Klosterträdgård

Träffade under sommaren Lili Granlund trädgårdsmästare i Klosterträdgården i Varnhem. Ett härligt besök med information om det projekt som pågår i syfte att utöka tillgängligeheten till hela området runt klostret, Västsvenska Turistrådet finansierar och Simon Irvin är projektledare. Tillsammans med AF kan människor också få vara här i syfte att hitta läkning och på så vis komma ett steg vidare i livet.


Några visions tankar som finns angående området: Återskapa den sjö som funnits för att få fåglar att trivas där, bygga gångväg runt den tänkta sjön så att också funktionshindrade skall få tillgång till området, överbyggnad över utgrävningarna, utökad trädgård, utsiktsplats över området etc





Sparresäter Skogsbruksskola
Skogsbruksskolan där du som gymnasieelev eller vuxenelev kan lära mer om skogsbruk och gamla byggnadstekniker i trä. Fullt av möjligheter finns på skolan som ligger mellan Lerdala och Timmersdala i Västergötland. Torbjörn Petterson biträdande rektor förevisade alla möjligheter för oss att samarbeta kring grön rehab. Det finns möjligeter att låna vindskydd, timmerstuga, det gamla magasinet som nu fungerade som museum med motorsågar. Matsalen erbjuder möjligheter med fika och mat om så önskas. Vill du som privatperson låna lokaler för fest så är det bara att höra av sig till skolan. Allemansrätten gäller så alla kan vandra omkring där ute och bara njuta av bokskog, sjön Lången, betande kor och skog förstås.


Utsikt från timmerstugan

Timmerstugan var låg men mysig och innehöll liten kamin

Magasient som nu fungerar som Museum för motorsågar

Utsikt över sjön från ett vindskydd

Den gamla smedjan

Spik smidd i smedjan

Två olika sätt att knuttimra
 
Kyrktornsteknik i trä
Vi tackar för ett mycket trevligt besök på Sparresäter.

Da Capo Mariestad



Tän va lite näring som behövs för att växa!



Lite perspektiv på tillvaron
Tänk va lite stöd kan göra skillnad!